Lokalavisen artikel

Græsningslaug: Fuglsang Hede er meget afhængig af sponsorer

Private sponsorer og fonde støtter både naturpleje og bevarelse af den gamle nordisk fårerace Spelsau på Fuglsang Hede
Spelsau racen er en urgammel nordisk landrace, som har danske rødder tilbage til bronzealderen

Spelsau racen er en urgammel nordisk landrace, som har danske rødder tilbage til bronzealderen

Af Lars Normann Thomsen
Mange Grenaa borgerere og turister lægger jævnligt deres vej forbi fårene på Fuglsang Hede.
De glæder sig over flokken af smukke langhårede og flerfarvede Spelsau får.

De er ejet af Fuglsang Hedes Græsningslaug. Det blev etableret i 2007 på foranledning af Grenaa borgere, da den tidligere fåreholder på arealet stoppede. Foreningen har i dag ca. 60 medlemmer – grenaa borgere og sommerhusejere.

“Sommeren 2015 besøgte en naturkonsulent heden. Hun registrerede en fin plantebestand på Fuglsang Hede, og lavede samtidig et forslag til fremtidige aktiviteter i foreningen,” fortæller Jette Tarnow fra Fuglsang Hedes Græsningslaug.

Sponsorstøtte nødvendigt

Nogle af indsatserne kan foreningens medlemmer umiddelbart udføre.

Andre er vanskeligere at gennemføre, idet de kolliderer med økonomien i foreningen.

Hedens fredning med græsningsklausul betyder, at foreningen modtager tilskud fra kommunen til opstaldning af Spelsau-fårene om vinteren.

“Trods tilskuddet fra kommunen er foreningens økonomi alligevel truet, da Spelsau har lav slagtevægt. Det har betydning, når slagtelønnen er ens uanset fårets vægt,” siger Jette Tarnow.

Foreningen besluttede derfor at søge fonde og private sponsorer, med det formål at videreføre naturpleje af Fuglsang Hede.

Foreningen har foreløbig fået 8.500 kroner fra lokale private sponsorer og 15.000 kroner fra Nordea-Fonden.
Sponsorer får deres logo på foreningens folder, som man kan finde på standeren ved indhegningen, Grenaa Bibliotek, Turistinformation og på hjemmesiden www.fuglsanghede.dk .

“Her ud over kommer man på maillisten, så man kan følge med i foreningens aktiviteter og evt. deltage i dem. Der gives også mulighed for at købe lammekød på lige fod med medlemmerne,” lover Jette Tarnow

Uld til berømt dragt

Foreningens formål er at pleje og bevare Fuglsang Hede og at bevare generne til Spelsau racen. En en urgammel nordisk landrace, som har danske rødder tilbage til bronzealderen, hvor den bl.a. leverede uld til Egtved-pigens dragt.

Der er i dag kun få tilbage i Danmark og Norden. Racen bruges i dag primært til naturpleje, og således også på Fuglsang Hede.

“Spelsau er meget effektiv som naturplejer, fordi den også er altædende og adræt. Den kan altid rejse sig op uanset, hvordan den falder,” forklarer Jette Tarnow.

Kommentarer
Publiceret: 12. Marts 2016 11:31