Om fårene

Om fårene

Spelsaufår er kendt som det oprindelige “vikingefår”, da der er fundet fibre, som svarer til spelsau i vikingetidens sejl og Egtvedpigens tøj.

Spelsaufåert stammer fra Norge. Den oprindelige korthalede norske race blev op til 1912 fundet enkelte steder i landet, oftest under navnet villsau, ligesom man fandt enkelte små flokke af tamsau. Efter avlsarbejde gennem ca. 20 år, spredte den norske spelsau sig i det meste af Norge.

I 1981 kom spelsauen til Danmark, og kaldes i dag for “Gammelnorsk Spelsau”. Navnet skyldes, at det norske genressourceudvalg i 2000 tildelte midler for at redde den oprindelige norske spelsau.

Spelsaufåret er meget frugtbar, har gode moderegenskaber og lette lemninger. De føder ofte 2 lam. Vædderen har et stærkt flokinstinkt, der betyder, at han til enhver tid vil passe på og forsvare sin flok. Kødet er meget velsmagende, fedtfattigt og oftest af høj kvalitet.

Ulden er delt i en blød underuld og lange glansfulde dækhår. Spælsauulden findes i mange forskellige farver. Dem vi har på Fuglsang Hede er fortrinsvis sorte, hvide, brune og 2 farvet i disse kombinationer. Ulden er velegnet til bl.a. filtning og spinning.

Spelsaufåret er god til naturpleje på grund af dens hårførhed og fødevalg. Den er velegnet til at gå ude året rundt. Spelsaufårene på Fuglsang Hede kommer på stald om vinteren. Efter de har lemmet om foråret, kommer de ud på heden.