Et samarbejde

mellem Norddjurs Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Djurslands Landboforening

Fåreavl

Spelsaufåret er meget frugtbar, har gode moderegenskaber og lette lemninger. De føder ofte 2 lam. Vædderen har et stærkt flokinstinkt, der betyder, at han til enhver tid vil passe på og forsvare sin flok. Kødet er meget velsmagende, fedtfattigt og oftest af høj kvalitet."

Naturoplevelser

I 1981 kom spelsauen til Danmark, og kaldes i dag for "Gammelnorsk Spelsau. Navnet skyldes, at det norske genressourceudvalg i 2000 tildelte midler for at redde den oprindelige norske spelsau."

Græsk påskelam

Græsk påskelam

Det traditionelle påskemåltid i Grækenland består af spidstegt pattelam, farseret med risfyld, som er blandet med næsten alle former for indmad, hjerte, lever, brisler o.s.v.

Til 6 personer

2 spædlam på 4-5 kg.
Salt
Saft af ½ citron
4 spsk. Smør
1 hakket lammehjerte
2 hakkede lammenyrer
1 hakket løg
1 dl. ris
2 spsk. hakket persille.
En anelse kanel
Friskkværnet peber
2 dl. hønsebouillon
1 dl. rosiner trukket i tør hvidvin
2 dl. tomatjuice
Nogle kvist frisk oregano
2 spsk. hakket krusemynte eller rosmarin

Rens lammet både udvendig og indvendig. Tør det med en køkkenrulle. Gnid indersiden med salt og gnid derefter salt og citronsaft på lammets yderside. Varm smør op i en stor gryde og steg hjerte og nyrer, til de er let gyldne. Tilsæt løg, og steg til de er gennemsigtige.
Tilføj derefter ris, krydderurter, krydderier og bouillon. Lad det koge over svagt blus uden låg på gryden, indtil det meste af væsken er absorberet. Læg nu lå på og kog videre i tyve minutter. Rosinerne røres i. Fyld denne blanding i lammet og sy åbningen til eller luk den med kødnåle.
Stegningen foregår over et roterende spid. Oreganikvistene bindes sammen og bruges som pensel, når kødet dryppes. Når kødet begynder at blive brunt, dryppes det med tomatjuice. Lammet skal steget over det glødende trækul i 1 ½-2 timer. Det kan også anbringes på en bradepande i en 150 grader varm ovn, hvor det skal steget ca. 40 minutter pr. ½ kg. Dryp med tomatjuice, når kødet begynder at blive brunt.
Til lammet serveres en græsk salat (tomat, agurk, oliven og fetaost), brød og vin. Et overdådigt festmåltid.

Comments are closed.