Et samarbejde

mellem Norddjurs Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Djurslands Landboforening

Fåreavl

Spelsaufåret er meget frugtbar, har gode moderegenskaber og lette lemninger. De føder ofte 2 lam. Vædderen har et stærkt flokinstinkt, der betyder, at han til enhver tid vil passe på og forsvare sin flok. Kødet er meget velsmagende, fedtfattigt og oftest af høj kvalitet."

Naturoplevelser

I 1981 kom spelsauen til Danmark, og kaldes i dag for "Gammelnorsk Spelsau. Navnet skyldes, at det norske genressourceudvalg i 2000 tildelte midler for at redde den oprindelige norske spelsau."

Lammekølle med esdragonsauce

Lammekølle med esdragonsauce

Til 10 personer

En lammekølle ca. 2.5 kg.
4 fed hvidløg
Salt og peber
Olivenolie
Smør

Garniture:
500 g svampe
3 søde majskolber
4 skalotteløg
3 fed hvidløg
1 bdt. persille
Smør

Sauce:
3 skalotteløg
2 ½ dl. balsamico
2 ½ dl. rødvin
3 ½ dl. piskefløde
1 bdt. esdragon
Salt og peber
Smør til sautering

Køllen forberedes ved at ridse skindet og skære kødet fri fra benet ved ankelleddet, således at kødet ikke trækker sig sammen. Hereftergnides køllen med salt og peber og der stikkes ca. 4 fed hvidløg ind under skindet. Køllen brunes på panden i olivenolie og smør og steges i ovnen ved 180 grader i godt 2 timer.
Majsene koges i letsaltet vand i ca. 20 minutter og selve kornene skæres fra. Svampene skæres i skiver og skalotteløgene og persillen hakkes fint. Det hele sauteres i smør sammen med de pressede hvidløg.

Til saucen hakkes skalotteløgene fint og sauteres og 2 ½ dl. balsamico tilsættes og koges op. Tilsæt derefter 2 ½ dl. rødvin og det hele koges ned til ca. halvdelen. Tilsæt 3 ½ dl. piskefløde og reducer til saucekonsistens. Til sidst krydres der med salt og peber og friskhakket esdragon.
Lammekøllen skæres ud og serveres sammen med benet på et stort fad omgivet af garnituren. Saucen serveres ved siden af. Som tilbehør kan der serveres kartoffelmos. For at lave en god kartoffelmos er det bedst at bage kartoflerne på en bund af groft salt. Derved trækkes saften ud af kartoflerne. Herefter tilberedes mosen på sædvanlig vis, og til sidst tilsættes eventuelt finthakkede sorte Nicoise oliven.

Comments are closed.