Et samarbejde

mellem Norddjurs Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Djurslands Landboforening

Fåreavl

Spelsaufåret er meget frugtbar, har gode moderegenskaber og lette lemninger. De føder ofte 2 lam. Vædderen har et stærkt flokinstinkt, der betyder, at han til enhver tid vil passe på og forsvare sin flok. Kødet er meget velsmagende, fedtfattigt og oftest af høj kvalitet."

Naturoplevelser

I 1981 kom spelsauen til Danmark, og kaldes i dag for "Gammelnorsk Spelsau. Navnet skyldes, at det norske genressourceudvalg i 2000 tildelte midler for at redde den oprindelige norske spelsau."

Navarin Printanier

Navarin Printanier

Til 6 personer

1.5 kg. lammebov og/eller hals (uden ben)
Smør eller olie
Mel
1 glas tør hvidvin
Krydderbuket af persillestilke
timian og et par laurbærblade
2 hele, pillede løg med indstukkede
kryddernelliker.

Lammefond eller hønsebouillon
Hel hvid peber
2 dl fløde
4-6 små majroer
1 kg. blandede grøntsager
3-4 spsk. Hakket persille
Revet muskatnød
Friskkværnet salt og peber

Kødet udskæres i ret store stykker. Synlige sener fjernes. I en stegegryde steges kødet let i 1-2 spsk. Smør eller olie. Fedtet hældes fra gryden, som deglaseres med hvidvin.
Kødet drysses med mel og lægges atter i gryden sammen med løgene, krydderbuketten og lidt hel peber. Fond eller bouillon tilsættes til det dækker. Lad det simre svagt indtil kødet er mørt.
Kødet tages op, medens lagen koges ind til ca. en tredjedel. Lagen sies.
I den rengjorte gryde smeltes 2-3 spsk. smør. Der tilsættes lige så meget mel. Fløde røres gradvis i. Kogelagen tilsættes. Der smages til med salt, peber og revet muskatnød.
Majroer skåret i mindre stykker tilsættes sammen med kødet. Lad det simre til majroerne er møre. Det tager ikke mange minutter. Grøntsagerne tilsættes og varmes igennem over 5-10 minutter. Hakket persille tilsættes lige før serveringen. Der serveres små pillekartofler til retten.

Comments are closed.