Et samarbejde

mellem Norddjurs Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Djurslands Landboforening

Fåreavl

Spelsaufåret er meget frugtbar, har gode moderegenskaber og lette lemninger. De føder ofte 2 lam. Vædderen har et stærkt flokinstinkt, der betyder, at han til enhver tid vil passe på og forsvare sin flok. Kødet er meget velsmagende, fedtfattigt og oftest af høj kvalitet."

Naturoplevelser

I 1981 kom spelsauen til Danmark, og kaldes i dag for "Gammelnorsk Spelsau. Navnet skyldes, at det norske genressourceudvalg i 2000 tildelte midler for at redde den oprindelige norske spelsau."

Indbagt Lammefilet

Indbagt Lammefilet

Til 6-8 personer

2 kg. lammeryg
1 pk frosset butterdej
lammeben
4 dl vand
1 stilk persille
2 stilke timian
1 løg
1 skive selleri
friskkværnet peber
1 tsk salt

20 g franskbrødskrumme
1 æg
2 spsk hakket persille
1 bdt fintklippet dild
1 fed presset hvidløg
½ tsk salt
1 tsk tørret eller 1 spsk frisk mynte
25 g smør
1 spsk friskhakket basilikum
Tilbehør:
Kartofler, broccoli, grønne bønner eller hel spinat varmet i lidt smør.

Lammefileterne skæres fra rygbenet. Brug en skarp kniv og skær så tæt ved benet som muligt. Fedtkanten skæres af lammefileterne. Mørbraderne på den anden side af rygbenet skæres fra.
Butterdejen lægges til optøning en times tid.
Lammebenene brunes i en gryde, evt. i en smule olie. Vand, krydderurter, hakket løg og selleri, peber og salt tilsættes. Småkoger under låg i en halv times tid. Benene lægges til afdrypning i en sigte og suppen gemmes til saucen.
Lammefileterne og mørbradene brunes hurtigt på en tør pande. Tages af panden og afkøles. Franskbrødskrummen smuldres og røres med de øvrige ingredienser. Butterdejsfladerne pensles med lidt vand og lægges oven på hinan-
den. Rulles ud i en rektangel så stor, at dejen nemt kan pakkes om fileterne.

Lidt af det grønne fyld smøres i en stribe langs midten af dejen. Fileterne lægges midt på dejen ved siden af hinanden. Mørbradene lægges i fordybningen mellem fileterne. Resten af det grønne fyld smøres over kødet. Dejen pakkes om og pensles med æg i sammenføjningerne. Pas på huller i butterdejen, hvor kødsaften kan løbe ud.
Lægges på bagepapir på plade med sammenføjningerne nedad. Pensles med æg og bages i ovn i 25-30 minutter ved 225 grader varme. Lammesuppen varmes igennem og koger evt. lidt ind uden låg. Smørret piskes i. Der tilsættes basilikum og smages til med salt og peber.
De indbagte lammefileter skæres i skiver med en skarp kniv og serveres med saucen.

Comments are closed.